1. Gekke namen

In de Nederlandse Voornamenbank staan een aantal pareltjes van aparte voornamen. Wat dacht je van Yo-Yo, Ho-Ho, Cri-Cri, Beuk, Link, Wiet of Zorro?

Bekende Nederlanders kunnen er ook wat van. Wist je bijvoorbeeld dat de kinderen van Angela Schijf 'Bloem', 'Mensje' en Zus heten? Super origineel!

2. Elon Musk is creatief, ook met namen

Elon Musk heeft (op dit moment) 7 kinderen. Nevada, Griffin, Xavier, Kai, Saxon en Damian en X Æ A-12. Inderdaad: X Æ A-12. Wij hebben ook geen idee hoe je dat uitspreekt. En het lijkt erop dat dit jongetje ook niet zo mag heten. In Californië is het verboden om cijfers of symbolen in een naam te verwerken. Alleen de 26 letters van het alfabet zijn toegelaten.Ach, daar verzint Elon vast wel weer wat op.

Bron

3. Niet alle namen mogen

Ons wetboek kent artikeltje 4 lid 2. 

De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.

Oftewel: de ambtenaar mag bepaalde namen weigeren. Dat is nogal subjectief, maar over het algemeen kiezen ouders ook best acceptabele namen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen...

Een aantal van de geweigerde namen: 

  • Urine
  • Ego
  • Dienaar van God
  • TomTom
  • Marieke Methadon
  • Tsjakkalotte (dochter Emile Ratelband)

Bron

4. Amerikanen zijn dol op achternamen als voornaam

Vooral in Amerika laten ouders zich inspireren door hun idolen: filmsterren, sporthelden, popmusici of schrijvers. Omdat de betreffende held meestal een gewone voornaam heeft – Mick, Brigitte, John of Bob – wordt de achternaam als voornaam gebruikt. Je kunt je kind namelijk wel Mick noemen, maar dan is er geen hond die weet dat het naar Mick Jagger is vernoemd, vandaar. Een kleine greep: Anniston, Bardot, Dante, Beckham, Bowie, Callas, Chanel, Dylan, Jagger, Jolie, Zola, Kennedy, Lennon, Morrison, Goya, Picasso, Presley, Verdi of Monroe. Sinds Mariah Carey haar dochtertje Monroe noemde zit de naam weer helemaal in de lift.

Bron

In Nederland is het overigens niet toegestaan om een achternaam als voornaam te gebruiken. Wel is er een uitzondering voor achternamen die al als voornaam gebruikt worden, zoals Roos, Daan en Sanne. ‘Willemszoon’ wordt trouwens als voornaam geweigerd (want het is een bestaande achternaam), terwijl ‘Pauluszoon’ gewoon wordt goedgekeurd (dit is geen bestaande achternaam).

Bron

5. De top 5 van 100 jaar geleden

De top 5 jongensnamen van dit moment is Noah, Daan, Lucas, Levi en Sem. We schreven eerder al een blogpost over de betekenis van deze populaire namen.

Honderd jaar geleden zag deze top 5 er uiteraard compleet anders uit. De top 5 van 100 jaar geleden: Johannes, Cornelis, Jan, Pieter en Willem. 

Die laatste 3 komen nu alleen nog voor in de top 100. Jan staat op 40, Pieter op 92 en Willem op 56.

De top 5 van meisjes 100 jaar geleden was Johanna, Maria, Cornelia, Adriana en Wilhelmina.

Johanna staat nu, 100 jaar later, op 89. Maria op 53. De rest komt niet meer voor in de top 100.

6. Vroeger mochten alleen "Heilige namen"

Voor 1970 hoefde je niet eens te proberen je kind officieel TomTom, B’Elana of Miracle of Love te noemen. Toen gold nog de Franse wet van 11 germinal jaar XI (1 april 1803 in de Franse republikeinse kalender), die Napoleon in 1811 ook in Nederland had ingevoerd. Die wet stond alleen voornamen toe van heiligen en bekende personen uit de oude geschiedenis.

Koning Willem I zag al in 1815 dat dat voor Nederland te streng was. Vooral in Friesland en Groningen kwamen veel voornamen voor die niet aan een heilige of historische persoon te koppelen waren. Hij bepaalde daarom dat ook alle voornamen mochten worden geaccepteerd die al sinds ‘overoude tijden’ in een bepaalde streek of familie voorkwamen.

Bron

7. Mensen die hun voornaam wilden veranderen maar dat niet mochten.

Sommige mensen hebben redenen om hun voornaam te veradneren. Daarvoor moet je wel naar de rechtbank, die jouw verzoek zal beoordelen. Er moet dan een zwaarwichtig belang spelen.

Dat zwaarwichtige belang is er lang niet altijd. Een vrouw genaamd Ali wilde graag Adeline heten. Ze ging twee keer per jaar golfen in Turkije en werd daar vreemd aangekeken omdat Ali een Turkse jongensnaam is. De rechter was niet onder de indruk. Ook de bajesklant die zijn opvallende voornaam wilde laten veranderen omdat hij daarmee in de krant had gestaan, had pech. De Utrechtse student Rolf maakte het nog bonter. Hij vroeg om een naamswijziging in Rolf Dudock Maurits omdat hij op zijn studentenvereniging werd gepest met het feit dat hij maar één voornaam had. ‘Dit gaat helemaal nergens over’, kopte het Nederlands Juridisch Dagblad. Dat vond de rechter ook.

Bron