De top 5 populairste jongensnamen van dit moment zijn: Noah, Daan, Lucas, Levi, Sem. 

Leuke namen, maar wat betekenen ze eigenlijk? 
Wij zochten het voor je uit!

Betekenis Noah

Noah is zowel een jongens- als een meisjesnaam en betekent 'rust, comfort'. Het is een Hebreeuwse naam.

Noah komt van de naam Noach, een persoon in de Tenach, de Bijbel en de Koran. Noach wordt gezien als de stamvader van de huidige mensen, aangezien hij samen met zijn vrouw, kinderen en diens vrouwen, als enige de zondvloed overleefde. Noach en zijn familie overleefden de zondvloed omdat ze van God de opdracht hadden gekregen om een ark te bouwen.

De naam Noah met een 'h' op het eind wordt het meest aan jongens gegeven. De versie zonder 'h' is populairder als meisjesnaam.

In 2011 kregen 19 meisjes de naam Noah, maar viel daarmee buiten de top 100 van populairste namen. In datzelfde jaar kregen 482 jongens de naam Noah. Bij de jongens stond de naam toen op plaats 20. De naam is rond 1999 populair geworden als babynaam. In de jaren daarvoor werd de naam minder vaak aan een pasgeborene gegeven.

Bron

Betekenis Daan

De naam Daan is afgeleid van Daniël, wat 'God is mijn rechter' betekent. In de middeleeuwen kende men de vorm Daneelken.

De bekendste drager van deze naam is de profeet Daniël, die centraal staat in het gelijknamige Bijbelboek Daniël.
Varianten zijn: Dan(n)y, Daneel, Danyal.

Daan was zowel in 2005 als in 2008 en 2009 en 2011 de meest gekozen voornaam voor jongens in Nederland. In 2006 stond de naam op de tweede plaats en in 2007 op de derde.

Bron

Betekenis Lucas

De voornaam Lucas gaat terug op het Griekse Λουκάς (Loukas), dat op zijn beurt waarschijnlijk is afgeleid van de Romeinse eigennaam "Lucius" die weer verwant is met de Latijnse woorden "lux" ("licht" < *luc-s) en "luna" ("maan" < *luc-na).

Volgens een andere opvatting is "Lucas" afkomstig van "Lucanus" (Grieks: Λουκανός, Loukanos) dat "afkomstig uit Lucanië" betekent. Anderen houden het op "afkomstig uit Lycië dat in het Grieks ook als Lukas (zie Lukka) bekend stond. De bekendste Lucas uit de oudheid is de evangelist Lucas.

De naam komt in Nederland en België ook voor als Luuk en Luc, Luuc, Luck en Luuck. Ook ziet men Luca, Luka, Loeka en Louka (tevens als meisjesnaam).

In 2018 was Lucas de populairste jongensnaam in Nederland. Luuk stond op de 7e plek.
In 2019 kwam Lucas op de 3e plaats, met Luuk op de 10e plaats.

Bron

Betekenis naam Levi

Levi is een Hebreeuwse jongensnaam die zich aansluitend, aanhankelijkheid betekent. Levi is de derde zoon van Jakob en Lea (Genesis 29 vers 34) de stamvader van de Levieten. Tegenwoordig wordt de naam ook soms gebruikt voor meisjes.

Bron

Wie was Levi en wat deed hij?

Levi is de derde zoon van Jakob en Lea. Hij is bekend als de stamvader van de Levieten. De Levieten hebben als enige van de stammen geen land, vanwege Levi's wraakactie op de verkrachter van zijn zus Dina. Zij dienen als priesters binnen de maatschappij. De naam is dan ook heel toepasselijk, omdat de Levieten verantwoordelijk waren voor de sociale cohesie.

Bron

Betekenis Sem

Sem is de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem. Dit betekent simpelweg ‘naam’, maar staat ook voor ‘goede naam’, of ‘roem’. Sem, Cham en Japhet zijn de drie zonen van Noach en Sem is de stamvader van onder meer de Hebreeën. 

Bron